Voet- en Houdingsklachten

De podoloog behandelt een uitgebreid scala aan voetklachten en houdingsklachten. Enkele hiervan staan op de website vermeld.

Hielpijn

Hielpijn komt veel voor. In de volksmond praat men al snel van hielspoor, terwijl dat (nog) niet aan de orde is. Hielspoor is het laatste stadium van hielpijn. Het bevindt zich onder de hiel in de voetzool. Er is een verschil met aanhechtingspijn.

Behandeling

Wat belangrijk is dat er onderscheid gemaakt dient te worden tussen hielspoor en aanhechtingspijn van de peesplaat, die zich hecht aan het hielbeen onder de voet. In bijna alle gevallen kan men spreken over irritatie of ontsteking van die pees onder de voet. Als deze klacht niet serieus genomen wordt  en er maanden of jaren geen behandeling volgt, kan de klacht chronisch van aard worden. Wij zien, dat mensen, die nalaten hulp in te roepen van een podoloog, in een stadium komen, waarbij er wel gesproken kan worden van hielspoor. Dit is kalkafzetting in de pees, die eerder geïrriteerd of ontstoken was, waarbij geen behandeling heeft plaatsgevonden. Deze kalkafzetting is zichtbaar op een röntgenfoto, vaak in de vorm van een klein bothaakje. Behandeling duurt dan lang en genezing is onzeker. In sommige gevallen moet het bothaakje operatief verwijderd worden.

Beenlengteverschil

Veel mensen hebben te maken met een beenlengteverschil. Dit hoeft verder geen probleem te zijn, als het lichaam het verder zelf kan compenseren. Soms zien we dat het lichaam het niet zelf kan en het behoefte heeft aan hulpmiddelen.

Behandeling

In het podologisch onderzoek wordt dan bepaald, welke voorziening er gemaakt dient te worden om het lichaam weer balans en evenwicht te geven.  In de praktijk zien we dan ook geregeld mensen, die langere tijd met pijnklachten rondom de bekkenstreek lopen.  Dat kunnen bijvoorbeeld lies-  of lage rugklachten zijn. Tevens komen in de praktijk patiënten voor onderzoek, die een algehele malaise ervaren in de houding. De balans is volledig verdwenen en dit zorgt dan voor spanning in verschillende delen van het lichaam.

Na heupoperaties (protheses) zien we vaak dat het ene been langer is dan het andere. Dat kan ervoor zorgen dat de spanning rond het bekken op een andere plaats en manier toeneemt, dan voor de operatie. Verstandig is dan om de podoloog te laten controleren of er een beenlengteverschil  ontstaan is en of er behandeling met podotherapeutische zolen moet worden ingezet.

Mortonse Neuralgie

Een veel voorkomende klacht in de voorvoet is de beknelde zenuw. Dit wordt vaak veroorzaakt door het dragen van te smalle schoenen. Ook is het uitzakken van de voorvoetboog een reden, waardoor een beknelde zenuw kan ontstaan.

Symptomen

Symptomen zijn: pijn bij de afzet van de voet, stekende pijnen bij de ballen van de voorvoet met uitstraling naar de tenen en pijn bij het lopen op een harde ondergrond (harde zolen van de schoen)

Comfortzolen

Voeten dragen de gehele dag ons lichaam. We maken er meer kilometers mee op een dag dan we doorhebben. Goed schoeisel is belangrijk. De zolen of bodem van de schoenen zijn niet altijd comfortabel.

Behandeling

Met een comfortzool zou dit ongemak verholpen kunnen worden. Met zachte polstermaterialen kan een zeer fijne inlegzool gemaakt worden, waarbij dan ook gelijk de drukverdeling onder de voet wordt aangepakt.

Rugklachten

Voor rugklachten gaat u in eerste instantie voor behandeling naar de fysiotherapeut. Deze kan u door therapie, oefeningen en een trainingsprogramma van uw klachten afhelpen. 

Behandeling

Is er na langdurige behandeling geen structureel resultaat, dan kunt u afwegen een bezoek te brengen aan de podoloog voor verder onderzoek, aangezien de klachten mogelijk voortkomen uit de voet.

Knieklachten

U kunt last hebben van knieklachten. Dit heeft in veel gevallen te maken met overbelasting door sport, werk of gewicht. Langdurige blootstelling aan deze factoren kan slijtage in het kniegewricht veroorzaken.

Behandeling

. Indien de voet deze factoren niet kan compenseren, zal de belasting in de knie extra toenemen. De voet heeft hulp nodig van bijvoorbeeld een podotherapeutische zool om de overbelasting te verminderen. Bij platvoeten neemt de ‘natuurlijke knik’ van de knie, bij de afwikkeling van de voet, naar binnen toe. Daardoor worden de menisci, kniebanden en peesaanhechtingen meer belast. Een zool kan deze uitslag van de voet en indirect van de knie beperken en daardoor overbelasting verminderen.

Ziekte van Sever

Hielpijn bij jonge sporters is een ander type hielpijn, dat regelmatig voorkomt. De pijn komt voort uit de grote trekkrachten, die op de groeischijf worden uitgeoefend. Kinderen hebben een groeispurt, waardoor de belasting op de groeischijf in het hielbeen toeneemt.

Behandeling

De groeischijf protesteert en raakt geïrriteerd.  Dit is een klacht, die vanzelf kan genezen, als de sportactiviteit stopt. Met behulp van een podotherapeutische zool kan het genezingsproces echter bespoedigd worden en hoeft er meestal niet gestopt te worden met activiteit. Aanpassing van de belasting in frequentie is wel raadzaam. In de medische wereld staat deze klacht bekend als de ‘Ziekte van Sever’.

Sportblessures

Bij hoge belasting van de onderste extremiteit (benen en voeten) door het beoefenen van sport kan men te maken krijgen met blessures. Bij explosieve sporten als oa. voetbal, hockey en tennis zijn de draai en trekkrachten op de gewrichten groter dan bij bijvoorbeeld duurlopers. 

Behandeling

Is er na langdurige behandeling geen structureel resultaat, dan kunt u afwegen een bezoek te brengen aan de podoloog voor verder onderzoek, aangezien de klachten mogelijk voortkomen uit de voet.

Eeltvorming

Bij veel mensen is de groei van eelt onder de voeten een bron van ergernis. Het geeft niet altijd pijnklachten. Bij eeltopeenhoping gebeurt dit wel. Likdoorns kunnen het gevolg zijn. Eelt en het verwijderen van likdoorns maakt het bezoek aan de pedicure noodzakelijk.

Lees meer

Daarom zien wij in de praktijk bij hardlopers vaker andere blessures dan bij sporters, die te maken hebben met snel wenden en draaien. Bij hardlopers hebben we in de praktijk regelmatig te maken met hielpijn en shin splints, een aandoening aan het scheenbeen die vaak voortkomt uit overbelasting of verstoorde voetbeweging in de afwikkeling. Bij de sporten, waarbij wenden en keren belangrijk is, zien we vaker enkel- en knieklachten. In overleg met de samenwerkende fysiotherapeuten wordt bekeken of behandeling door de fysiotherapeut of door de podoloog  ingezet moet worden. Bij sommige blessures of klachten is een multidisciplinaire aanpak vereist.