De Podoloog

De praktijk voor Podologie diagnosticeert, onderzoekt en behandelt (chronische) voet- en functionele houdingsklachten. Ik ben als registerpodoloog opgeleid aan de Academie voor Podologie in Nieuwegein. In 2011 ben ik afgestudeerd en ben ik twee praktijken voor podologie gestart in Zwijndrecht en Barendrecht. Daar werk ik multidisciplinair samen met andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, Mensendieck therapeuten, pedicures, huisartsen en in enkele gevallen met orthopeden. 

De podoloog en de podotherapeut

Een veel gehoorde vraag in de praktijk is ‘wat is het verschil tussen een podoloog en podotherapeut?’ De vraag kan beter anders gesteld worden. Wat zijn de overeenkomsten van deze beroepsgroepen.  95% van de behandelingen, die de podoloog en de podotherapeuten uitvoeren bestaan uit dezelfde therapieën. Zij behandelen voet- en houdingklachten, die voortkomen uit een verstoorde balans of stand van de voet. Als er een verschil genoemd kan worden, is het dat de podotherapeut in

staat is om machinale therapie toe te passen, zoals bijvoorbeeld nagelbeugeltechniek. In de praktijk blijkt echter dat de podotherapeut dit uitbesteedt aan de medisch pedicure. Verschillen zijn derhalve klein en de overeenkomsten aanzienlijk. Beide professionals zijn HBO geschoold, waarbij het van belang is te benoemen dat een HBO afgestudeerde podoloog, die geregistreerd staat in het kwaliteitsregister van Stichting LOOP, zich registerpodoloog mag noemen.

De kracht van samenwerkingen

N

Fysiotherapeuten

Wanneer een patiënt klachten blijft houden, kan fysiotherapie uitkomst bieden. De fysiotherapeut kan constateren dat de spieren niet voldoende kracht hebben. Ron Jansen kan de patiënt oefeningen mee geven en advies om onder fysiotherapeutische begeleiding te gaan trainen.

N

Orthopeden

Er zijn ook patiënten die geholpen moeten worden met een orthopedische voorziening, bijvoorbeeld als zij artrose in een van de voetgewrichten hebben. De (register) podoloog maakt uw steunzolen en een orthopeed Bella van Dalen maakt de aanpassing aan uw schoenen.

N

Pedicures

Een patiënt met overmatige eeltvorming met likdoorns is geholpen bij steunzolen. Door optimaal resultaat te is samenwerking met een pedicure een oplossing. Wil de Vormer is diegene die in dit geval de pijnlijke likdoorn met eelt pijnloos snel kan verwijderen.

N

Huisartsen

De huisarts is niet alleen de voornaamste verwijzer, hij is eveneens degene die de behandelmethodieken en medicatie van de patiënt bewaakt. Daarin wordt er in diverse situaties ondersteund door de vaardigheden van de huisarts.

N

Mensendieck therapeuten

Daarnaast werkt de podoloog samen met  Mensendieck therapeuten. Regelmatig wordt met hen overlegd over de voortgang van de behandeling van patiënten die gezamenlijk gezien worden. Dit altijd in overleg en na goedkeuring van de patiënt.

N

Sportcoaches en trainers

Indien van toepassing kan de behandeling voortgezet worden bij een sportcoach. Hierbij wordt samen, maar ook vaak in samenwerking met artsen en andere (buiten de praktijk gelegen) samengewerkt voor het beste resultaat.